China a ajuns pe Lună la aproximativ jumătate de secol de când satelitul a fost vizitat de un obiect construit de om. Deşi URSS şi SUA au deschis drumul, în ultimele decenii au abandonat cursa. Pe acest fond, China îşi construieşte cu atenţie viitorul în explorările spaţiale.
Pe 14 septembrie 1959, sonda Luna 2 ajungea pe Lună şi era prima care să ajungă cu succes pe satelitul natural al Pământului. URSS şi-a trecut în palmares această misiune. Peste 10 ani, în iulie, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin aveau să fie primii oameni care păşesc pe suprafaţa Lunii. Acest ciclu al vizitării satelitului cu echipaj uman avea să se încheie pe 14 decembrie 1972, când Gene Cernan şi Jack Schmitt (Apollo 17) au fost ultimii astronauţi care au mers pe Lună.
În 1976, URSS îşi încheie programul Luna şi pe 18 august avea să aterizeze pe satelit ultima sondă a omenirii. Au mai fost trimise altele apoi, dar nu s-a încercat o aterizare, ci fie au fost teste de zbor, în cazurile Japoniei, Indiei şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană), fie au fost cu scop de cercetare, în cazul misiunilor Gravity Recovery and Interior Laboratory ale NASA.
China şi-a lansat sonda Chang'e 3, împreună cu roverul Yutu („Iepurele de jad“), pe 1 decembrie 2013, a intrat în orbita Lunii pe 6 decembrie şi a început ieri, 14 decembrie, o misiune care va dura trei luni. Locul de aterizare a fost identificat în 2010, când China şi-a folosit sonda Chang'e 2, iar în timpul prezentei misiuni roverul va căuta resurse naturale pe satelit. Următorul mare pas pentru Republica Populară Chineză este punerea unui om pe Lună, în 2025. Dar care a fost parcursul acestei ţări până aici?
SUA a ajuns pe Lună în 1969. FOTO NASA
Începutul programului spaţial şi succesele
În iunie 1993, în Beijing era fondată Aviation Industry Corporation, compania deţinută de statul chinez care avea să se ocupe de