Aurora Simionescu a lucrat pentru NASA, iar acum este cercetător astrofizician la Agenţia Spaţială Japoneză. Înainte de asta a obţinut licenţa în geoştiinţe şi astrofizică la Jacobs University din Bremen şi a colaborat la Stanford. Colaborează cu platforma online UPC Smart Nation. Pentru unii români succesul se măsoară altfel. Să închidem puţin televizorul şi să vedem cum gândeşte o astfel de persoană.
Faptul că te-ai născut în România poate fi privit ca un handicap sau ca o oportunitate?
Cred că, pentru a avea cu adevărat succes, trebuie să învăţam că diferenta dintre obstacol şi oportunitate este de fapt foarte mică - fiecare obstacol poate fi transformat în oportunitatea de a învăţa cum să-l depăşim şi fiecare oportunitate poate deveni un obstacol atunci când nu ştim cum să o valorificam în modul cel mai productiv. În România, am avut parte de o educaţie excelentă în fizica şi matematica la liceu, dar pentru a folosi această oportunitate la maximum după bacalaureat, cursul cel mai bun pentru ceea ce mi-am dorit eu să realizez, respectiv cercetarea în astrofizica, m-a dus departe de casă, în alte ţări şi pe alte continente.
Te consideri un patriot? Ce reprezinta pentru tine, acum, România?
Mă consider un cetăţean global, care a trebuit să înveţe să se simtă "acasă” şi în Europa, şi în America, şi in Asia. România reprezintă şi va reprezenta întotdeauna ţara mea de origine, poate că singurul punct stabil, la care ma întorc mereu de oriunde în lume m-aş afla în momentul respectiv.
Ai ajuns la NASA, apoi la Agentia Spatiala Japoneză...
Da, am primit o bursa de la NASA în 2009 şi acum în 2013 o alta bursă de la JAXA, unde voi contribui la lansarea unui nou satelit în 2015. În domeniul meu de activitate, nu este atât de neobişnuit să fim angajaţi sau cel puţin să colaboram cu cele mai importante agenţii spaţi