Cele cinci SIF-uri au făcut profituri cumulate de 641 de milioane de lei (144 mil. euro) în primele 11 luni şi au raportat o creştere de 10% a averii, aducând investitorilor un randament mediu de aproape 20% cu tot cu dividende. Luând însă separat fiecare dintre SIF-uri, doar câteva se remarcă printr-o evoluţie echilibrată între active şi profit.
Diferenţele dintre cele cinci SIF-uri s-au accentuat tot mai mult în primele 11 luni ale anului: cea mai profitabilă dintre ele nemaifiind şi cea mai valoroasă, iar cea mai lichidă nemaifiind neapărat şi cea mai căutată de investitori.
Mai exact, SIF Transilvania (SIF3) este cea mai profitabilă, cu un câştig de 214 milioane de lei în primele 11 luni. SIF3 a făcut profitul record prin vânzări de acţiuni din portfoliu, cu preţul scăderii activului net cu 7,5% în acest an, până la 1,055 miliarde de lei.
Transilvania este singura SIF care a raportat scădere de active în acest an, ajungând „cea mai mică“ SIF. Ani la rândul a fost a doua cea mai mare SIF. Vânzarea de acţiuni din portofoliu şi folosirea banilor obţinuţi în principal pentru distribuţii de dividende şi mai puţin pentru noi investiţii, strategie adoptată de SIF3, nu este sustenabilă pe termen lung. În decursul a câţiva ani, SIF3 îşi va epuiza acţiunile valoroase din portofoliu şi va rămâne fără combustibil de creştere. Investitorii sunt conştienţi de acest lucru, drept dovadă acţiunile SIF3 au scăzut cu 10% în acest an, cea mai mare scădere, chiar dacă SIF3 are cel mai mare profit şi a distribuit în acest an dividende record de 212 mil. lei. Randamentul total adus de acţiunile SIF3, incluzând câştigul din dividende, este de 14,4%. Continuarea pe ZFCorporate
Cele cinci SIF-uri au făcut profituri cumulate de 641 de milioane de lei (144 mil. euro) în primele 11 luni şi au raportat o creştere de 10% a averii, aducând investitorilor un r