Într-un sistem medical cu destul de multe exemple negative, cu pacienţi fără materiale sanitare, cu medici prost plătiţi, spitale înglodate în datorii, profesioniştilor din domeniu le este din ce în ce mai greu să îşi facă meseria. Federaţiile din sănătate au încercat să determine care este dimensiunea exactă a subfinanţării sistemului, dar şi a plăţilor informale pentru care medicii sunt blamaţi atât de des.
În condițiile în care discuțiile despre funcționarea sistemului sanitar prezintă un interes din ce în ce mai mare, fiind centrate în special pe exemplele negative, salarizare, finanțare, situația pacienților, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România prezintă o abordare științifică a unor teme extrem de importante pe buna funcționare a Sănătății: „Studiul privind sistemul de salarizare din Sănătate în România. Analiză de caz: salarizarea în funcție de performanță”. Cercetarea de sociologie medicală aduce în prim-plan stări de fapt privind situația salariaților și a pacienților.
Inechităţile salariale
46% dintre salariați sunt afectați de fenomenul inechităților salariale, determinat de incoerențele legislative din ultimii 5 ani, aceștia având salariul mai mic decât colegii loc care au același nivel de pregătire și lucrează la același loc de muncă.
„Rezultatele cercetării au indicat un nivel crescut al insatisfacției față de nivelul salariilor în rândul lucrătorilor din Sănătate. Nivelul satisfacției față de recunoașterea statutului de către societate este unul foarte scăzut, comparabil cu nivelul insatisfacţiei față de salarizare; motiv pentru care putem considera că salariații tind să perceapă nivelul salarizării drept principalul indicator al recunoașterii statutului social”, spun reprezentanţii federaţiei.
Plata în funcție de performanță
În mod surprinzător raportat la opinia publică, aproximativ 84% dintre salariați sunt