Din ianuarie, românii care au nevoie de medicamente compensate cu 90% vor fi obligaţi să meargă lună de lună la Fisc pentru a solicita adeverinţe care să ateste că venitul lunar nu depăşeşte 700 de lei.
Înainte de a trece pe la medicul de familie şi pe la farmacist pentru a se aproviziona cu medicamentele necesare, bolnavii cu boli cronice, cu patologii grave, cum ar fi hepatitele sau bolile de inimă, vor fi obligaţi să planifice o vizită şi la ANAF.
Motivul: o adeverinţă fiscală care să ateste cuantumul venitului înregistrat lună de lună şi care ar putea deveni obligatorie de la începutul anului viitor pentru cei care au nevoie de reţete compensate în proporţie de 90%. Măsura, considerată „de siguranţă”, a fost luată de medicii de familie.
„Totul a pornit de la faptul că unele persoane beneficiau de medicamente compensate deşi aveau venituri care depăşeau acei 700 de lei, iar acum diferenţele de bani li se impută medicilor. Aceştia s-au trezit peste noapte că trebuie să plătească retroactiv sume mari, de câteva zeci de milioane de lei vechi. Trebuie să se găsească soluţii prin care să plătească statul, nu medicii şi nu pacienţii, care şi aşa au venituri mici. E o nebunie curată să pui pacienţii pe drumuri”, susţine Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).
Spre exemplu, preşedintele CNAS consideră că este suficientă o declaraţie pe propria răspundere a pacientului legată de venitul încasat sau de cuponul de pensie, după caz.
Declaraţia pe propria răspundere, insuficientă
„Cei care au luat declaraţii nu ar trebui să plătească nimic, pentru că fiind declaraţie pe propria răspundere trebuie să se îndrepte împotriva celui care a dat declaraţia, în speţă pacientul. Ori de câte ori eliberează o reţetă medicul de familie trebuie să ceară talon de pensie şi decla