La SCDA Secuieni lucrează 11 cercetători. Şase dintre ei sunt doctori în ştiinţe. Aceşti specialişti sunt asimilaţi bugetarilor şi au simţit efectele actelor legislative din sistemul bugetar.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni este o unitate de de renume. Specializarea şi promovarea specialiştilor în grade ştiinţifice se realizează numai prin rezultate obţinute prin cercetare. “În cadrul unităţii noastre lucrează 11 cercetători. Dintre aceştia, şase sunt doctori în ştiinţe cu grade ştiinţifice de CS 1 – cercetător ştiinţific gradul 1 -, CS 2 şi CS 3, iar cinci dintre ei au gradul ştiinţific CS şi sunt doctoranzi în cadrul Universităţii de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi”, a declarat doctor inginer Elena Trotuş, cercetător ştiinţific cu gradul 1, directorul SCDA Secuieni.
Doi dintre cercetători se află în faza finală de elaborare a tezelor de doctorat, urmând ca, în luna februarie 2014, să susţină public tezele de doctorat. Directorul SCDA face parte din comisia de examinare a doctoranzilor pe întreaga perioadă de pregătire a doctoratului, dar şi din comisia de susţinere publică a tezelor de doctorat. “Îmi doresc ca tinerii mei colegi să dea răspuns la toate problemele agriculturii în ceea ce priveşte protecţia culturilor, aşa cum noi i-am obişnuit pe cultivatorii de plante de câmp, pe specialiştii agronomi”, a precizat directorul SCDA Secuieni.
Una dintre lucrările de doctorat, de exemplu, are ca obiectiv principal stabilirea entomofaunei (speciilor de insecte) dăunătoare care produc pagube culturii de rapiţă, ce deţine o pondere importantă în cadrul culturilor de câmp. Totodată, se urmăreşte identificarea entomofaunei utile, mai puţin studiată pentru această cultură. “Scopul nostru este de a găsi mijloacele şi metodele pentru creşterea densităţii speciilor de insecte utile care controlează insectele dăunăt