Jurnalul Naţional a relatat, în mai multe rânduri, despre cazuri de români din Germania devenite emblematice pentru mulţi conaţionali, în care contractele de muncă semnate, de dumping social, s-au transformat într-un adevărat coşmar.
Cazurile au fost prezentate de presa germană, dar acum a venit rândul agenţiei de presă France Presse să se ocupe de “filiera cărnii în Germania”.
Povestea Geaninei
Drama unei românce este simptomatică pentru destinul multor conaţionali care îşi caută norocul în Germania şi în restul Europei. Geanina Scrimiciuc a vrut să uite România şi a plecat în octombrie 2008 din Certeju de Sus (judeţul Hunedoara), în direcţia Bayern (Germania). A durat ceva până şi-a găsit de lucru la o măcelarie din Waldkraiburg. O muncă grea, dar plătită bine. Câştiga între 1.300 şi 1.600 de euro lunar, în funcţie de numărul de animale sacrificate, orele suplimentare şi turele de noapte. “Este un salariu mare faţă de ce se câştigă în România. Acolo se câştigă aproximativ 150 de euro lunar. Asta dacă ai noroc, fiindcă mulţi nu găsesc nimic de lucru”, declara Geanina pentru cotidianul berlinez Tageszeitung.
Drama
Sperând că îşi va impresiona şefii, ea accepta ture duble. Drama ei a început în data de 29 iunie 2012 când firma subcontractantă, care o plătea, a intrat în insolvenţă. Munca la măcelărie a continuat, dar nu şi pentru ea. Alţi doi subcontractanţi au încheiat imediat un acord cu măcelăria şi şi-au angajat alţi oameni. Geanina şi colegii ei au fost anunţaţi încă din acea zi că sunt disponibilizaţi. Unul dintre subcontractanţi s-a arătat interesat să îi reangajeze pe muncitori. Unii urmau să primească contracte germane, însă Geaninei şi colegilor ei români li s-au propus contracte româneşti ale unei firme din România. Cazul ei a fost preluat de sindicatul de ramură, NGG.
Încă o experienţă @N