Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a luat act marţi, zi în care s-au dezbătut și scandaloasele proiecte de legi privind amnistia și modificarea Codului penal, de rapoartele privind activitatea desfăşurată de SRI între anii 2007-2012.
"Este grav pentru un Serviciu dacă o putere se plânge că nu a avut informaţiile necesare pentru a lua deciziile corecte (...) Am încercat să creăm şi un sistem de analiză capabil să înţeleagă provocările lumii contemporane, extrem de diverse şi importante pentru factorul decizional, să creăm un corp de elită capabil să înţeleagă aceste provocări", a spus directorul SRI, George Maior.
Potrivit acestuia, SRI are relaţii de parteneriat cu 128 de servicii din lume. "Avem anual 3000 de informaţii schimbate cu aceste servicii, nu contează de unde provin ele. Nu facem diplomaţie prin aceste parteneriate, schimbăm informaţii care sunt utile securităţii naţionale", a spus Maior.
SRI are, potrivit specialiştilor, o credibilitate profesională care îl plasează în primele patru-cinci locuri din lume.
Referindu-se la finanţarea SRI, el a precizat că instituţia nu beneficiază de un buget mare şi că afirmaţiile în acest sens reprezintă doar "o mitologie" care se regăseşte în dezbaterea publică. "Reprezintă 0,17 la sută din PIB, e chiar o involuţie comparativ cu 2007, când era 0,24 la sută din PIB. Securitatea unui stat nu va fi niciodată gratuită. În schimb, dezastrele la adresa unei securităţi naţionale vor costa foarte mult şi vor costa nu doar în sens economic, ci şi în alt sens mai grav, moral, din punct de vedere al vieţilor oamenilor", a spus George Maior.
Directorul SRI a mai spus că Serviciul a evoluat, având o încredere de 50 la sută în rândul polulaţiei, ceea ce este foarte mult pentru o societate secretă
Despre relația cu Parlamentul, Maior a sublinia