Doua mari temeri domina mentalul colectiv romanesc de o buna bucata de vreme incoace: "stat politienesc" si "stat mafiot". Ne aflam intr-una din aceste situatii sau avem de-a face doar cu ingrijorari nejustificate? Un lucru e cert: autoritatile sar "ca arse" cand cele doua sintagme sunt pronuntate in spatiul public.
Romania a trecut in decurs de doar cateva saptamani din categoria de stat politienesc in cea de stat mafiot. Evenimentele de la Pungesti si cele din Parlament au subtiat si mai mult increderea in democratie. Care sunt efectele acestor manifestari din plan politic si social asupra mediului de business?
In ciuda trecerii timpului, reminiscentele statului politienesc care actiona anterior prin Securitate se vad si astazi, potrivit unor voci din societatea civila si nu numai. Este cazul protestelor de la Pungesti, unde Jandarmeria Romana a intervenit recent pentru a debloca un drum catre perimetrul de explorare a gazelor de sist concesionat de Chevron.
In doar cateva saptamani de la evenimentele de la Pungesti,cand satenii au acuzat jandarmii de abuz in serviciu, a izbucnit un nou scandal, cel din Parlament legat de modificarea Codului Penal, prin care parlamentarii isi confereau superimunitate in fata DNA.
"Se pare ca politicienii au propria lume si propriile probleme. Tin prea putin cont de mediul de afaceri", a declarat pentru DailyBusiness.ro Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In acceptiunea lui Pogonaru, Romania nu poate fi considerata insa nici stat politienesc, nici mafiot, ci se poate spune cel mult ca sunt cateva interese care domina.
Totul se face mai mult pentru imagine electorala decat pentru crestere economicaMircea Cosea, analist
La randul sau, analistul Mircea Cosea sustine ca Romania este mai degraba un stat captur