O firmă şi o persoană fizică datorează 1% din suma totală colectată, în acest an, de către S.P.I.T. Constanţa
Cea mai veche datorie din evidenţele instituţiei este din 2001 şi nu va fi recuperată în veci
Prima grijă a fiecărui început de an, mai ales în rândul pensionarilor, este achitarea cât mai repede posibil a taxelor şi impozitelor. Cetăţenii se scormonesc în buzunare şi îşi drămuiesc ultimii bănuţi, pentru ca imediat ce trec Sărbătorile de Iarnă să se bulucească la ghişeele Serviciilor de Taxe şi Impozite, pentru a scăpa de această povară.
Până să înceapă „balamucul“, pentru anul 2013, care se va încheia în curând, bilanţul încasărilor arată că în visteria Constanţei au intrat mai mulţi bani decât anul trecut. Potrivit Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa (S.P.I.T.), valoarea totală a impozitelor şi taxelor locale încasate în perioada ianuarie – noiembrie 2013 se ridică la peste 170 de milioane de lei, faţă de 157 de milioane de lei, cât s-au colectat în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Valoarea totală a impozitelor şi taxelor locale încasate în perioada ianuarie – noiembrie 2013 este cu 8,5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat Ghiulendan Raşid, purtător de cuvânt S.P.I.T. Constanţa.
„Surprizele“ de la început de an
Taxele şi impozitele locale ar fi trebuit să fie achitate până la sfârşitul lunii septembrie. Cei care au omis, însă, să-şi achite dările la bugetul local, din diverse motive, vor trebui să plătească penalităţi pentru fiecare lună de întârziere. În acelaşi timp, în cazul celor care nu şi-au achitat la timp impozitul, administraţia locală este obligată să declanşeze procedura de recuperare a banilor, iar primul pas este emiterea somaţiilor de plată. Astfel că, la început de an, constănţenii rău-platnici vor găsi o „surpriză“ în cutiile poştale şi, pe lângă dările pe anul 2014, vor