Activiştii şi romii care trăiesc în locuinţele modulare de la Pata Rât vor să marcheze prin teatru şi dezbateri trei ani de la evacuarea ce a avut loc pe 17 decembrie 2010. Atunci, cu ajutorul Poliţiei Locale, municipalitatea a mutat romii de pe strada Coastei şi a dărâmat barăcile acestora. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat Primăria Cluj-Napoca pentru această acţiune.
Copiii şi adulţii din Pata Rât vor participa, marţi, la un teatru stradal protestatar, după care vor "vizita" groapa de gunoi şi vor discuta despre soluţiile pe care le au pentru a pleca din "ghetou".
„Dorim ca evacuarea din 17 Decembrie 2010 să nu treacă neobservată pentru că avem un mesaj de transmis: luptăm să plecăm de aici! Noi ne-am născut în orașul Cluj-Napoca și acolo vrem să trăim în continuare, nu între gunoaie”, a declarat Claudia Greta, președinte interimar Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC).
„În 2010, autoritățile nu au acordat atenție petițiilor noastre și în decembrie au evacuat 350 de persoane de pe Coastei. În 2011, am obținut decizia CNCD cu privire la natura discriminatorie a evacuării și a condițiilor precare în care au fost relocate familiile în zona Pata Rât. Am mobilizat mai multe organizații internaționale. După protestul „Sunt rom și vreau să trăiesc în demnitate”, după „Marșul pentru dreptate socială”, sau manifestația stradală „Munca nu e un lux – e un drept”, în decembrie 2012, împreună cu cei „Alungați la periferie”, ne-am imaginat ce înseamnă ca „primăria să fie a mea”. După 3 ani strigăm împreună SCOATEȚI-NE DIN PATA RÂT! Revendicăm introducerea desegregării Pata Rât printre obiectivele Clujului 2014-2020”, a completat prof. univ. Enikő Vincze, membru fondator al Grupului de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC).
În urmă cu trei ani, romii de pe strada Coastei au fost evacuaţi şi mutaţi în locuinţe modulare di