Schimbaţi destinul copiilor din mediul rural! Este apelul la solidaritate al World Vision România, care a lansat un ambiţios program - "Donator pentru viitor". Micuţii din familiile sărace vor fi sprijiniţi, în special, pentru a merge la şcoală, de cei care doresc să ofere suportul material în acest sens. Se încearcă reaprinderea tradiţiei interbelice a solidarităţii în jurul valorilor care merită o şansă pentru afirmare.
Ar trebui să ne întrebăm câţi copii din România nu vor primi în acest an vizita lui Moş Crăciun. Copii din mediul rural, în special, pentru că asta arată şi statisticile - în sate e sărăcia cea mai mare şi totodată cele mai mici şanse pentru micuţi de-a se bucura de copilărie. "Sunt copii nevoiţi să abandoneze şcoala, pentru că părinţii nu au bani să-i trimită la cursuri. Există copii nevoiţi să muncească, pentru a-şi ajuta familia. Sunt familii care şi-au redus drastic cheltuielile, nu mai cumpără îmbrăcăminte, încălţăminte, iar hrana e la limita minimă. Familii care ajung în situaţia de a-şi vinde mijloacele de bază ale existenţei - uneltele agricole şi în ultimă instanţă pământul", povesteşte Nina Petre, doctor în sociologie, unul dintre oamenii de la World Vision România care de ani şi ani merge prin satele acestei ţări, participând la studii despre starea de viaţă, dacă se mai poate numi viaţă, a celor din cătune uitate parcă şi de Dumnezeu.
Unul din zece copii de la ţară se culcă seara înfometat
Câteva cifre despre cum trăiesc copiii din mediul rural sunt elocvente - unul din doi minori se trage dintr-o familie confruntată cu lipsuri materiale severe. Din acest punct de vedere, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Pe primul loc în UE ne aflăm, în schimb, la rata mortalităţii în privinţa copiilor sub un an - nouă cazuri la 100.000 de nou-veniţi pe lume. Una dintre principalele cauze ale deceselor