„Trebuia să primim mult mai mult“, spun ei. Vom compensa suma de plată, răspunde Ministerul Finanţelor, cu datoriile pe care le au companiile lor la Fisc.
Antreprenorii Ioan şi Viorel Micula din Bihor au câştigat după 8 ani procesul pe care l-au intentat statului român la curtea de arbitraj ICSID de la Washington pe motiv că le-au fost eliminate anumite facilităţi fiscale, având în vedere că ei au venit în România ca investitori străini, din Suedia. Ei au cerut 250 mil. dolari despăgubiri, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi. Suma stabilită de arbitri este una dintre cele mai mari compensaţii acordate în istoria ICSID.
Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.
Motivaţia deciziei de la Washington a fost publicată într-un document de 370 de pagini emis joi-noaptea.
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, susţineau la data deschiderii procesului, în 2005, că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.
„Solicităm să se menţină angajamentele luate şi să nu fim trataţi discriminatoriu faţă de alţi investitori. Ca cetăţeni suedezi, investiţiile făcute de noi pot fi considerate investitii suedeze în România“, declara la vremea respectivă Ioan Micula.
Dosarul în care proprietarii grupului European Drinks, fraţii Ioan şi Viorel Micula, acuzau guvernul că ar fi încălca