Vechiul obicei al tăiatului porcului a început să se întâlnească tot mai rar în Bistriţa-Năsăud, locul lui Ghiţă fiind luat de carnea la kilogram cumpărată de la carmangerie sau din supermarket. „De vină” pentru asta este tocmai preţul care a ajuns încet, încet prohibitiv, un porc ajungând să coste cât un salariu mediu.
Zarvă mare în carmangeriile din Bistriţa-Năsăud şi în supermarketuri deopotrivă. Bistriţenii au ajuns să caute porcul în magazin şi nu la târg sau în gospodăriile ţăranilor din judeţ.
Motivul pentru care bistriţenii se depărtează încet, încet de o tradiţie ce încă reuşeşte să adune membrii familiei în acelaşi loc este tocmai preţul pe care a ajuns să-l aibă „Ghiţă”. Un kilogram de carne de porc în viu costă 10 lei dacă animalul are până în 100 de kilograme, iar preţul poate fi negociat până la 8,5 lei dacă greutatea lui Ghiţă trece de 150 de kilograme.
Astfel, un porc de 150 de kilograme, care, ce-i drept satură luni bune o familie numeroasă, ajunge să coste 1500 de lei, cât un salariu mediu.
Cei care încă doresc să păstreze tradiţia şi să-şi achiziţioneze un porc pe care să-l sacrifice în propria gospodărie o mai pot face de la târgurile de animale din Beclean, Năsăud sau Lechinţa sau direct din curtea ţăranilor, care mai nou au apelat la Internet pentru a-şi face cunoscută marfa.
Pentru cei care nu sunt dispuşi să scoată din buzunare peste 1000 de lei pentru un porc stau la dispoziţie carmangeriile care deşi practică preţuri mult mai mari decât ţăranii dau posibilitatea cumpărătorilor să achiziţioneze cantităţi mai mici.
În carmangeriile şi supermarket-urile din Bistriţa-Năsăud pulpa de porc poate fi găsită cu 25 de lei kilogramul, ceafa de porc cu 23 de lei/kg, carnea tocată cu 18 lei, iar măruntaiele şi organele au preţuri cuprinse între 12 lei şi 15 lei.
Şi porcul