Pacientii platesc in medie 424 de lei in cazul in care nu li se acorda tratament fara sa faca o astfel de plata, situatie indicata de aproape 6 la suta din angajatii din sistemul sanitar care au participat la un studiu, dat publicitatii sambata de Federatia "Solidaritatea Sanitara".
Ponderea pe care o ocupa conditionarea tratamentului de platile informale ar fi de 5,8 la suta, atatia respondenti afirmand ca acest lucru se intampla la locul lor de munca, potrivit studiului citat.
Valoarea medie a sumelor obtinute in aceste situatii, ca medie a valorilor indicate de cei 5,8 la suta dintre respondenti, este de 424 lei. In acelasi timp, 36,7 la suta dintre respondenti au indicat existenta platilor informale voluntare facute de pacienti, iar cuantumul mediu al acestora ar fi de 166 lei.
De asemenea, 45,1 la suta dintre respondenti au spus ca pacientii sunt nevoiti sa isi cumpere medicamente pentru a fi tratati, valoarea medie a costurilor suportate de bolnavi fiind de 136 de lei, iar circa 36,7 la suta au indicat faptul ca la locul lor de munca pacientii sunt nevoiti sa-si cumpere materiale sanitare , in valoare medie de 128 de lei.
Aproximativ jumatate (50,3 la suta) dintre respondenti considera ca sistemul platilor informale trebuie inlocuit de un sistem eficient de asigurari de sanatate, care sa genereze finantarea suplimentara a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizari corespunzatoare, iar alti 22,4 la suta cred ca platile informale trebuie sa fie eliminate.
Pe de alta parte, aproximativ 19 la suta dintre participantii la studiu au optat pentru oficializarea platilor informale si impartirea sumelor tuturor celor care participa la tratarea pacientului in unitate, iar alti 8,1 la suta s-au pronuntat strict pentru oficializarea platilor informale. Marea majoritate (92 al suta) a salariatilor