Recesiunea zonei euro „pare să fie pe terminate“, iar Europa poate acum să insiste mai mult pe stimularea cererii şi pe înfiinţarea de locuri de muncă, a declarat secretarul Trezoreriei Statelor Unite Jacob Lew într-unul dintre rarele mesaje optimiste despre economia europeană pe care le-au transmis liderii americani. De când economia SUA, cea mai mare din lume, a început să-şi revină, oficialii americani şi-au făcut un obicei din a da sfaturi şi a critica strategia anticriză a europenilor.
„După ce a realizat un progres semnificativ pentru a ajunge la stabilitate financiară, Europa este acum în poziţia din care poate depune mai multe eforturi pentru stimularea cererii şi a înfiinţării de locuri de muncă“, a afirmat Lew, citat de The Wall Street Journal. Lew pune accent pe cererea internă deoarece în SUA aceasta este coloana vertebrală a economiei şi pe crearea de locuri de muncă pentru că în zona euro nivelul şomajului se află la niveluri record, de peste 12%. În SUA şomajul este de 7%, nivel considerat îngrijorător.
Zona euro, cea mai mare piaţă de desfacere pentru exportatorii din România, a ieşit din recesiune în cel de-al doilea trimestru, dar economia a încetinit aproape de stagnare în al treilea trimestru, notează agenţia Thomson Reuters.
Cele mai recente date arată că producţia industrială din zona euro a scăzut abrupt în octombrie, ceea ce pune sub semnul îndoielii durabilitatea revenirii economice. În plus, cei mai slabi membri ai uniunii monetare continuă să se chinuie sub povara datoriilor care au stat la baza crizei.
Optimismul precaut al secretarului Lew, care anul acesta s-a implicat activ în discuţiile liderilor europeni legate de strategia anticriză, contrastează cu cel exuberant al unor şefi de state şi de guverne din Europa precum preşedintele Franţei François Hollande.
Trei motive de îngrijorare
U