Ajunşi, la sfârşit de săptămână, în colegiul din care au fost trimişi în Parlament, deputaţii care au votat marţi, fără să-şi pună întrebări, cele două modificări ale Codului Penal reclamate de cancelariile europene au început să simtă brusc cum îi apasă conştiinţa.
Unii o spun deja, deschis. “În acele două zile negre, luni şi marţi, nu a venit tematica, ceea ce a tulburat foarte mult instituţia şi conştiinţele parlamentarilor”, rememorează, pentrugândul, Traian Dobrinescu, deputat de Vâlcea şi primul liberal care şi-a pus cenuşă în cap: “Am votat ca o cireadă de vaci”.
Ales în acelaşi judeţ, PSD-istul Vasile Bleotu îşi “curăţă” şi el conştiinţa. “Votul a fost dat în proporţie de 80% de necunoaştere. Noi, efectiv, n-am ştiut ce votăm”, admite Bleotu nebuloasa în care s-au complăcut parlamentarii, mizând pe liderii de grup şi pe semnalul lor.
Alţii dau vina pe juriştii partidului. “Nu sunt specialist în chestiuni juridice, eu votez aşa cum au hotărât colegii din comisia juridică”, se scuză Cristian Buican, al doilea liberal de Vâlcea. Juriştii invocă o confuzie. “Eu am crezut că este vorba despre cu totul altceva”, spune Luminiţa Adam, PP-DD-istă. Apoi, admite franc că nu a citit, “în nebunia aceea de marţi” niciun proiect de lege, chiar dacă două dintre acestea modificau esenţial Codul Penal: "Omeneşte, n-ai cum să le vezi pe toate".
“Cred că nu sunt singurul care a votat eronat”, trage concluzia colegul său din PNL ales la Iaşi, Costel Alexe.
Dacă liberalii bat în retragere în masă, după semnalul dat de Crin Antonescu vineri, parlamentarii PSD nu se răzgândesc încă. “Eu nu am făcut niciodată paşi înapoi. Un vot dat e un vot dat”, rămâne pe poziţii Cristian Resmeriţă, deputat de Hunedoara.
Fie că răzgândiţii vor fi, fie că nu majoritari la reexaminarea celor două legi - care ar pune la adăpost parlamentarii, primarii, preşedi