Interviul de angajare, “proba de foc” pentru obţinerea unui job, a ajuns să fie coşmarul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Concurenţa tot mai mare pentru poziţiile scoase la concurs de către angajatori face ca efortul celor care încearcă să se angajeze sau să-şi schimbe locul de muncă să fie din ce în ce mai mare. De aceea, şi cea mai mică greşeală făcută la interviul de angajare poate conduce la reluarea procesului de aplicare la job.
Cum trebuie să se îmbrace, ce trebuie să spună şi mai ales să nu spună un candidat la interviul de angajare? Ziarul Financiar a realizat, cu ajutorul recruiterilor, o listă cu cinci sfaturi pe care candidaţii trebuie să le ia în considerare atunci când sunt chemaţi la un interviu.
1. Se recomandă alegerea unei ţinute neutre, fără stridenţe vestimentare, de machiaj sau parfum, care ar putea muta atenţia recrutorului de la discursul candidatului, potrivit Corinei Gonteanu, Marketing& communication Manager la firma de recrutare ManpowerGroup Romania.
2. Candidaţii trebuie să rămână în sfera discuţiei propuse de recruiter, să se exprime clar şi concis şi să dea exemple relevante. Se recomandă să se pună accent pe realizări, obiective şi motivaţie, dar şi pe modul în care acestea se potrivesc cu ceea ce caută angajatorul. De asemenea, este important să menţioneze şi ce nu a mers bine la jobul anterior, fără a denigra însă organizaţia respectivă sau o anumită persoană, spune Corina Diaconu, Managing Director la firma de recrutare ABC Human Capital.
3. Candidatul trebuie să spună adevărul. Un candidat care e prins minţind îşi pierde orice urmă de credibilitate şi poate fi respins chiar dacă teoretic el îndeplinea cerinţele de bază din anunţul de recrutare, spun specialiştii. De asemenea, candidaţii trebuie să evite să întrebe încă de la început ce salariu vor avea, întrucât ar putea da impresia că orice