Fraţii Micula, în calitate de investitori străini, au învins statul la ICSID, Washington, şi trebuie să primească 376 mil. lei, plus dobânzi. Trebuia să primim mai mult, la cât am investit, spun ei. O să compensăm cu ce au ei de plată la Fisc, răspund Finanţele.
Antreprenorii Ioan (foto dreapta) şi Viorel Micula (stânga), fraţii care deţin grupul European Drinks & Food, au câştigat procesul intentat României la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice între investitori şi state. Cazul a fost judecat de trei arbitri.
Suma de plată este de 376 mil. lei, plus dobânzi. Ei au cerut 250 mil. dolari. Procesul a început în 2005 în urma unui dosar izvorât din faptul că România, obligată în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a anulat anumite măsuri de ajutor de stat, în baza cărora fraţii Micula, în calitate de investitori străini, din Suedia, au demarat puternic investiţii în anul ’90. Până acum, statul român a avut 9 procese la ICSID, 6 le-a câştigat, unul l-a pierdut, cel cu fraţii Micula, iar două mai sunt pe rol.
Ca să ajungă la ICSID, investitorii trebuie să aibă un caz solid şi minimum 5 mil. dolari pentru avocaţi. Pe cei doi fraţi avocaţii în acest dosar i-au costat 18 mil. euro. Cei doi fraţi apar foarte rar în public, ei îşi conduc afacerile de la Oradea şi sunt consideraţi foarte dificili în business. În afară de industria FMCG, ei mai au afaceri în agricultură, turism (deţin mai multe hoteluri pe litoral) şi media (posturile de televiziune Naţional şi N24).
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.12.2013 Fraţii Micula, în calitate de investitori străini, au învins statul la ICSID, Washington, şi trebuie să primească 376 mil. lei, plus dobânzi. Trebuia să p