TIMIS. Ce secrete poate ascunde un sat de langa Timisoara, cum vorbesc oamenii locului si ce superstitii au? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care putem gasi raspuns, rasfoind cartea Cerneteaz. File de istorie banateana.
Scoala noua din Cerneteaz a fost neincapatoare pentru cei aproximativ trei sute de localnici, fii ai satului, invitati, veniti sa ia parte la acest eveniment.
Aflat la portile Timisoarei, Cerneteazul a avut o istorie foarte bogata, dar care n-a fost niciodata culeasa, sistematizata si pusa in valoare printr-o lucrare de acest gen. Sonia Seracin, care a fost profesoara de istorie la Timisoara, provine dintr-o veche familie din Cerneteaz. La pensie, s-a reintors „acasa” si a decis sa adune tot ceea ce a reusit sa afle in decursul anilor despre satul natal.
Eforturile sale au prins contur si cu ajutorul lui Gabriel Baici, un alt cernetezean extrem de pasionat de istoria locului, care s-a ocupat de documentare, dar si cu sprijinul familiei care a ajutat-o pe profesoara sa puna manuscrisul intr-un format atragator.
Cartea a vazut lumina tiparului cu sprijinul Asociatiei Pro Cerneteaz, care militeaza pentru promovarea acestui mic sat banatean.
Istorie scoasa la lumina
Prezentarea cartii a fost facuta de profesorul Ioan Munteanu, cel mai important istoric al Banatului in viata, care a ghidat-o pe Sonia Seracin in alcatuirea lucrarii. „Le-a daruit locuitorilor din Cerneteaz o carte valoroasa, care reprezinta un compendiu al vietii si activitatii din aceasta asezare. Lucrarea este deosebit de documentata din punct de vedere stiintific. Este o lucrare originala in totalitatea ei, in care interventiile personale ale autoarei in nararea continutului da farmec aparte textului, da credibilitate celor scrise”, a spus istoricul.
Un alt invitat de marca a fost scriitoarea Aquilina Biraescu, fiica a Cerneteaz