Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat vineri, 13 decembrie, o serie de manifestări cu prilejul Sărbătorii etniei tătare din România. În prima parte a zilei, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius” a avut loc simpozionul „Din istoria tătarilor”, manifestare organizată în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”.
În cadrul manifestării a avut loc festivitatea de premiere a Consursului de eseuri „Tătarii dobrogeni – istorie, tradiţie şi civilizaţie”. Au fost înscrise în concurs 34 de eseuri, dintre care 12 s-au clasat pe locurile I, II şi III. Concursul a fost destinat elevilor din clasele IX – XII. Câştigătorii locului I au fost premiaţi de UDTTMR cu câte 150 lei, cei clasaţi pe locul II – câte 100 lei, iar cei clasaţi pe locul III – câte 50 lei, toţi primind şi câte o tabără. Toţi elevii înscrişi în concurs şi profesorii îndrumători au primit drept premiu de participare o excursie la Babadag şi Tulcea.
Festivitatea de premiere a fost urmată de lansarea volumelor „Din istoria tătarilor” (vol. III), realizat de UDTTMR în colaborare cu Universitatea „Ovidius” – Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, şi „Eroi musulmani în armata română”, semnat de col. (r) Remus Macovei, realizat, de asemenea, de UDTTMR în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Constanţa.
În cadrul simpozionului au fost prezentate atât cele două lucrări care s-au clasat pe locul I la concursul de eseuri, cât şi „Îndeplinirea îndatoririlor militare de către musulmani în Armata Română (1879 - 1945)” – col. (r) Remus Macovei, „Populaţia tătară versus populaţia turcă din România într-un document al P.M.R. din anul 1949” - şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale – Constanţa, dr. Virgil Coman, subsecretarul de stat Aledin Amet a vorbit despre parcursul pe care l