Deşeurile de componente electronice vor fi în creştere în următorii an, pe fondul apariţiei mai multor gadgeturi şi micşorării timpului în care oamenii îşi schimbă dispozitivele.
Până în 2017, frigiderele, televizoarele, telefoanele, calculatoarele şi monitoarele stricate şi abandonate ar putea ocupa 200 de clădiri de dimensiunea Empire State Building, potrivit unui nou raport ONU, citat de Live Science.
Datele au fost strânse de organismele Naţiunilor Unite, prin intermediul unui parteneriat numit "Rezolvarea problemei deşeurilor electronice". Se anticipă creşterea cantităţii cu o treime în următorii cinci ani. Principalele surse vor fi Statele Unite şi China.
Ruediger Kuehr de la Universitatea Naţiunilor Unite din Germania a explicat că ONU a simţit nevoia unei asemenea iniţiative pentru că legislaţia americană şi cea europeană sunt diferite: americanii consideră deşeu electronic foarte puţine obiecte, spre deosebire de europeni, unde şi bateriile intră în această categorie. Astfel, ONU a realizat şi o hartă, dar şi o infografie pe acest subiect, care poate fi studiată mai jos.
Anul trecut în toată lumea s-au produs 54 de milioane de tone de produse electronice folosite. Astfel, fiecare om din lume are o medie de 20 de kilograme de astfel de deşeu. Potrivit ONU, lumea va produce cu 33% mai multe deşeuri şi vom ajunge la 72 de milioane de tone pe an - 200 de Empire State Building sau 11 piramide din Giza.
China este pe primul loc la cantitatea de produse electronice fabricate, 12,2 tone, dar Statele Unite aduce în lume mai multe deşeuri, 10,4 milioane de tone, faţă de 8 milioane de tone din China.
Unde se duc deşeurile?
Cele mai multe deşeuri electronice se duc în Mexic şi Hong Kong, urmate de Venezuela, Paraguay sau Emiratele Arabe Unite.
Puteţi vedea mai multe detalii în infografia de