A doua săptămână de tranzacţionare a pieţei valutare din decembrie a fost una mult mai calmă decât precedenta, volatilitatea raportului euro/leu fiind mai mică de jumătate de ban.
Imediat după decizia preşedintelui Băsescu de a nu aproba memorandul cu FMI, urmată de declaraţia premierului Ponta că „nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE”, euro a crescut, în 4 decembrie, la un maxim al ultimelor trei luni de 4,4715 lei, iar cotaţiile au testat pragul de 4,48 lei. Odată atins acest vârf, euro a coborât spre 4,45 lei. Astfel, săptămâna trecută cursul a fluctuat între un minim de 4,4518 lei, la începutul ei, într-o şedinţă în care cotaţiile au scăzut spre 4,4450 lei, şi 4,4552 lei, la finalul ei. În şedinţa de vineri, piaţa s-a deschis la 4,4520 – 4,4550 lei, cotaţii apropiate de cele de la închiderea de joi. Tranzacţiile locale s-au realizat la 4,4520 – 4,4560 lei, pentru ca seara, pe pieţe internaţionale euro să urce până la un maxim de 4,4590 lei. În piaţa la termen de la Sibiu, investitorii au tranzacţionat euro pentru martie la 4,4820 lei, protecţie necesară având în vedere evoluţiile care vor avea loc pe piaţa locală, 2014 fiind un an electoral, dar şi cele de pe plan internaţional, unde se aşteaptă ca Fed să înceapă reducerea injecţiilor de lichiditate, care se ridică lunar la 85 miliarde dolari.
Evoluţia din această săptămână a leului va fi influenţată de deciziile pe care le vor lua, la jumătatea ei, membrii comitetului monetar al Rezervei Federale. Pe plan intern, cursul ar putea fi influenţat de eventuale modificări ale spectrului politic, după ce schimbările Codului Penal au atras criticile guvernelor străine dar şi pe cele ale societăţii civile, care se pregăteşte să declanşeze un val de proteste. Dolarul american a avut o evoluţie descedentă, coborând de la 3,2475 la 3,2332 lei,în şedinţa de joi, medie care reprezintă cel mai redus nivel de