Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, duminică, la Digi24, că numirea conducerii Ministerului Public şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei reprezintă puncte pozitive în mandatul său la conducerea instituţiei, iar ca percepţie negativă a menţionat revocarea a doi membri CSM. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
"Cred că este foarte important - acum mă refer la momentele pozitive ale mandatului - că s-a reuşit stabilizarea conducerii Înaltei Curţi şi reînvestirea preşedintelui Înaltei Curţi. Cred că este foarte importantă, de asemenea, asigurarea continuităţii în managementul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu numai în eşalonul I, dar şi în eşaloanele II şi III. Şi ca o chestiune pe care o percep drept negativă este acel episod de la începutul anului, cu revocarea celor doi membri judecători. A fost ceva care, pe mine, cel puţin, m-a impactat negativ. Aş fi dorit tare mult să nu se ajungă la astfel de fenomene de masă în justiţie şi mă bucur pentru faptul că s-a restabilit ordinea", a afirmat Hăineală, citata de Agerpres.
Preşedintele CSM a subliniat că prioritatea numărul unu a Consiliului din punctul său de vedere este garantarea independenţei justiţiei. Întrebată cum se poate asigura acest lucru, Hăineală a subliniat: "Aşa cum s-a făcut în ultimii doi ani. Indiferent de preţul plătit".
Numirea şefilor din parchete: "A fost o presiune foarte mare asupra noastră"
În ceea ce priveşte momentul numirii procurorului general şi a procurorului şef de la DNA, preşedintele CSM a spus că a fost unul extrem de dificil. "A fost o presiune foarte mare asupra noastră, ştiţi foarte bine. A fost focalizată şi atenţia mediatică. A fost o perioadă grea pentru toţi actorii implicaţi, cred ", a explicat ea.
Despre îndeplinirea obiectivelor la conducerea CSM, Hăineală a susţinut că şi-