Zeci de fabrici de lactate sunt pe punctul de a-şi închide activitatea, în contextul în care perioada de tranziţie acordată de Comisia Europeană României s-a încheiat. De la 1 ianuarie, procesatorii nu vor mai putea procesa lapte conform amestecat cu cel neconform.
Până în ulrima zi a acestui an, laptele neconform cu standardele europene care se produce în România ridică mari semne de întrebare procesatorilor care nu au reuşit să se adapteze cerinţelor şi încă procesează amestecat lapte conform şi lapte neconform.
Aceasta întrucât la 31 decembrie anul curent expiră perioada de tranziţie oferită de Comisia Europeană procesatorilor români pentru a produce lapte conform şi neconform fără separare. 55 de unităţi sunt într-o situaţie incertă şi cel mai probabil multe dintre ele vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea.
În momentul de faţă, acestea sunt identificate printr-o marcă rotundă şi pot fi comercializate exclusiv pe piaţa din România. “În prezent, există 55 de unităţi de procesare lapte care beneficiază de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare, iar situaţia acestor unităţi va fi definitivată până la data de 31.12.2013. Prin urmare, informaţiile privind situaţia unităţilor de procesare lapte care beneficiază de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare vor putea fi furnizate începând cu 01.01.2014″, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Cum s-au adaptat procesatorii români la cerinţele UE
Din 2009 când Comisia Europeană a adoptat o Decizie privind măsurile tranzitorii în ceea ce priveşte prelucrarea laptelui crud care nu respectă cerinţele în anumite unităţi de prelucrare a laptelui din România, numărul unităţilor de procesare care s-au retehnologizat pentru a putea p