Nereguli pe linie în cel mai mare Institut oncologic din ţară, asta a găsit comisia de control a Ministerului Sănătăţii, trimisă să ancheteze cazul, în urma unor sesizări ale pacienţilor. În urma anchetei s-a descoperit că bolnavii de cancer erau trimişi să-şi cumpere singuri medicamentele şi erau direcţionaţi către centrele private de radioterapie, în timp ce două aparate de la Institutul Oncologic Bucureşti stăteau nefolosite. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În farmacia Institutului Oncologic existau stocuri de medicamente şi materiale sanitare care nu erau necesare, în timp ce medicamente vitale, precum unele antibiotice, antialgice sau tratamente împotriva reacţiilor adverse, lipseau cu desăvârşire.
„La IOB a existat un management defectuos care a afectat calitatea serviciilor şi aprovizionarea. Existau stocuri de medicamente şi materiale care nu erau necesare, în timp ce antibioticele uzuale şi antialgicele lipseau”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană. Au existat, de asemenea, şi nereguli la programele informatice, în sensul că medicii nu puteau verifica dacă medicamentele de care aveau nevoie se regăseau pe stocul spitalului.
Aparate noi de radioterapie, nefolosite
În timp ce pacienţii se plângeau de deficienţe pe programul de radioterapie, două acceleratoare au stat nefolosite timp de doi ani, în spital, punându-se în funcţiune abia în 2013, după ce le expirase şi perioada de garanţie. În tot aceste timp, bolnavii erau direcţionaţi către clinicile private. Mai mult, a existat chiar o neconcordanţă între registrul pacienţilor şi cel al aparaturii. Cu alte cuvinte, deşi aparatele figurau ca fiind mai mereu în service, pacienţii erau înregistraţi ca fiind trataţi cu acestea.
Programarea pacienţilor la terapie nu era făcută unitar la nivelul întregii unităţi sanitare, ci separat, de fiecare medic, fapt ce a creat