Pancreatita acută, supranumită și “marea dramă abdominală”, este una dintre bolile ce riscă să se declanșeze în prezența meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belșug în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esențial în funcționarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar și decesul, dacă nu este tratată precoce și corect. Așadar, profilaxia și tratamentul în faze incipiente ne pot pune la adăpost de complicațiile grave ale acestei boli.
Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucție a pancreasului și a țesuturilor din jurul său de către propriile enzime.
Care sunt factorii de risc pentru apariția pancreatitei acute?
Mai ales în perioada sărbătorilor, tubul digestiv, în general, și pancreasul, în special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice. Două cauze majore sunt implicate în apariția pancreatitei acute:
Litiaza biliară. Persoanele care suferă de litiază biliară, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului. “Aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare și eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de vărsare a bilei și pancreasului în intestin. Astfel, se declanșează o cascadă de reacții chimice în interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei și a țesuturilor din jur. În plus, se produce o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicații enzimatice”, explică conf. dr. Ion Daniel, șeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgență din București.
Consumul de alcoolul. Declanșează apariția bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea s