Foto Shutterstock
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ieri retragerea autorizaţiei de funcţionare a firmei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea şi a aplicat amenzi de 618.500 de lei angajaţilor şi administratorilor firmei, în cel mai mare scandal de fraudă de pe bursa de la Bucureşti din ultimii ani.
Sancţiunile vin după ce mai mulţi clienţi nu au mai putut în luna noiembrie să-şi retragă banii şi acţiunile pe care le aveau în portofoliile de la Harinvest şi au descoperit că acestea nu mai există. Până ieri, 44 de clienţi ai firmei Harinvest au reclamat prejudicii în valoare de 5,35 milioane de lei (1,2 mil. euro).
Firma de brokeraj ar fi ajuns în această situaţie după ce un trader, Maria Voinea, ar fi vândut în ultimul an acţiunile din portofoliile clienţilor pentru a acoperi nişte pierderi rezultate în urma unor tranzacţii cu produse structurate (instrumente cu grad ridicat de risc tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti).
Pierderile ar fi rezultat după ce un client al Harinvest ar fi tranzacţionat produse structurate fără a avea bani în cont şi nu a vrut să vină cu bani să-şi asume pierderile, astfel că traderul a încercat să acopere gaura prin tranzacţii realizate cu portofoliile celorlalţi clienţi. Angajata Harinvest ar fi mascat pierderile printr-un şir de tranzacţii excepţionale (sell-out) derulate pe bursă în ultimul an, fără ca partenerii de tranzacţionare, BCR şi Broker Cluj, Bursa de Valori Bucureşti să suspecteze ceva, potrivit unui raport intern al administratorilor Harinvest.
Administratorii şi acţionarii Harinvest, care sunt oameni de afaceri influenţi din Râmnicu Vâlcea, susţin că nu au ştiut despre aceste probleme, deoarece traderul şi-ar fi acoperit tranzacţiile cu documente fictive şi situaţiile financiare ale societăţii nu reflectau niciun fel de nereguli.
Neregulile au fost des