Mai multe ONG-uri unioniste îi cer ministrului român de Externe să-l retragă de la Chişinău pe Marius Lazurca, pe care îl acuză de „gafe diplomatice“. Ambasada României a refuzat să comenteze, iar experţii spun că învinuirile sunt nefondate.
Reprezentanţii a peste 30 de ONG-uri, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, cer rechemarea ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca. O scrisoare în acest sens a fost trimisă ministrului de Externe de la Bucureşti, Titus Corlăţean, dar ar urma să ajungă şi la preşedintele României, Traian Băsescu.
Printre organizaţiile semnatare se numără Consiliul Mondial Român, Institutul „Fraţii Golescu“ pentru relaţii cu românii din străinătate, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Spirit Românesc, dar şi multe ONG-uri cvasinecunoscute. Activiştii au menţionat că dacă cererea va rămâne fără răspuns, vor organiza proteste.
ACUZAT DE „INCOMPETENŢĂ ŞI IGNORANŢĂ“
Unioniştii îl acuză pe Marius Lazurca „de incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc“. Între altele, îi impută faptul că a refuzat să participe la mai multe activităţi organizate de asociaţiile unioniste pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României; că ambasada nu le-a acordat vize unor tineri basarabeni care doreau să meargă la manifestaţiile unioniste de la Bucureşti; că ar avea o „nefirească relaţie“ cu biserica rusă din Republica Moldova.
Autorii demersului cer să fie trimis un alt şef în fruntea misiunii diplomatice de la Chişinău. „Solicităm să fie numit un ambasador cu mai multă experienţă, curaj, care să deţină abilitatea de a conduce activitatea diplomatică pe un teritoriu locuit majoritar de către români, care să fie mai dinamic şi care să găsească soluţii de conlucrare cu reprezentanţii românilor din Republica Moldova“, se menţionează în mesajul