Scris de Cristian Horgoș - Institutul Naţional de Statistică nu poate oferi salariul mediu în municipii reşedinţă de judeţ ci doar pe judeţe.
INS, prin Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor, ne-a informat oficial că nu pot estima salarul mediu pentru Oradea ci doar la nivel de judeţ. În condiţiile în care Bihorul a ajuns chiar şi sub Sălaj, ca să nu mai vorbim de Arad, Cluj sau Timiş, ca nivel mediu de salarizare, ar fi interesant care este „aportul” Oradiei la acest capitol cu efect major asupra bunăstării cetăţenilor.
Iar cum salariile bugetarilor sunt la acelaşi nivel în ţară, diferenţa o fac salariile din domeniul privat.
La întâlnirea de vineri, din Sala Mare a Primăriei Oradea, cu reprezentanţii şcolilor profesionale, chiar şi administratorul Parcului Industrial «Euro Bussiness» – Delia Ungur precum şi deputatul Florica Cherecheş s-au referit la nemulţumirile provocate de „salariile mici”. Întrebată de câştigurile din Parcul Industrial, Delia Ungur ne-a răspuns că muncitorii necalificaţi ajung, cu tot cu ore suplimentare, sporuri de toxicitate şi deconturi de transport, undeva între 1.100 şi 1.200 de lei.
Promotorii învăţământului profesional au făcut apel, vineri, şi la presă, pentru a îndemna tinerii către şcolile care îi pregătesc spre Parcul Industrial din Oradea. Deocamdată, cel mai motivant aspect pentru tineri sunt bursele de 200 de lei oferite de industriaşii din Eurobussiness. Ca atare, i-am întrebat pe artizanii conferinţei de presă dacă, înainte de a opta pentru învăţământul profesional, tinerii ştiu cam spre ce salariu se îndreaptă. „Tinerii îi pot întreba de salarii pe muncitorii care lucrează deja acolo. Oricum, o firmă care oferă o bursă de şcolarizare are interesul să ofere un salar bun tânărului specializat căci altfel acesta va merge la alt agent economic”, a răspuns Stelian Fedorca, consilier al ministrului Educaţiei. @N_