O armată de anchetatori de la SRI, Poliţie şi DNA a declanşat în cursul acestei luni o investigaţie ieşită din comun în Bucureşti. Este vorba despre afacerea celor din “mafia morţilor”, care produce aproximativ 16 milioane de euro pe an, doar în Capitală, din tranzacţionarea banilor de înmormântare alocaţi de stat. Investigatorii au făcut 17 percheziţii şi au audiat 60 de persoane, printre care poliţişti şi personal medical de la SMURD şi de la Ambulanţă.
Persoanele mai sus menţionate sunt cercetate pentru luare şi dare de mită, primire de foloase necuvenite şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Este vorba despre date cu caracter personal ale unor decedaţi sau ale unor persoane în stare critică, pe care lucrători de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, Serviciul de Ambulanţă Bucureşi-Ilfov (SABI) şi poliţişti le dădeau unor firme de pompe funebre, contra cost!
Cum se derula totul, de fapt? În cazul unui accident mortal, de pildă, firma de pompe funebre din interiorul reţelei primea informaţia despre deces, numele pacientului şi adresa - toate contra unei sume cuprinse între 600 şi 700 de lei -, pe care societatea mortuară o dădea drept şpagă “informatorilor morţii”.
Apoi, cioclii se duceau la uşa familiei şi îşi prezentau ofertele de pompe funebre rudelor îndoliate - adică agăţau clientul. În asemenea momente, de cele mai multe ori oamenii nu se mai gândesc la bani, iar “mafia decedaţilor” se bizuie exact pe emoţia produsă de pierderea celui drag. Cioclii se ofereau în primul rând să rezolve spinoasa problemă a actelor. Le cereau rudelor celui mort talonul de pensie şi certificatul de deces şi ridicau cu aceste acte 2.223 de lei, sumă dată de stat drept ajutor de înmormântare. În afară de aceşti bani, suficienţi pentru nişte funeralii decente, “mafia morţilor” mai ciupea de la familia îndoliată sume cuprins