IAŞI. Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru a declarat că Iaşul are nevoie de un protocol de colaborare între toate partidele politice pentru susţinerea candidaturii municipiului la titlul de Capitală Culturală Europeană, pe modelul celui încheiat la Cluj.
„E necesar şi la Iaşi un protocol similar. De asemenea este foarte important să aducem personalităţi pentru a promova acest proiect. Mă gândesc la Principele Radu, la Andreea Marin, Varujan Vosganian sau Ovidiu Lipan Ţăndărică”, a spus directorul INP, Alexandru Muraru.
El a spus că fără o tradiţie a unor evenimente culturale importante în Iaşi va fi greu de conturat un proiect coerent, el apreciind că este nevoie de patru-cinci evenimente de anvergură pe an.
„La Iaşi avem Festivalul Internaţional de Literatură şi Festivalul Internaţional al Educaţiei, două evenimente care pot contura o strategie culturală. Dar nu e suficient, Iaşiul are nevoie măcar de patru-cinci evenimente de acest gen”, a spus Muraru.
Directorul INP a precizat că investiţiile în cultură sunt o necesitate pentru Iaşi, în condiţiile în care municipiul nu are industrie aproape deloc.
„4,5 la sută din PIB-ul Uniunii Europene este generat de domeniul cultural. De aceea sunt necesare investiţii consistente în acest domeniu la Iaşi. Sibiul alocă 16 la sută din bugetul local pentru proiecte culturale şi rezultatele se văd”, a spus Alexandru Muraru.
Directorul INP a mai afirmat că Iaşul are prima şansă între oraşele din România să devină Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
Muraru a spus că Iaşul are 570 de monumente istorice, Clujul 415,iar Timişoara 145.
„Totuşi să nu ne facem iluzii că un oraş cu patrimoniul în colaps poate spera la statutul de capitală culturală”, a mai afirmat Alexandru Muraru.
IAŞI. Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Al