Foarte interesant mesajul pe care Patriarhul Daniel vrea să-l transmită credincioşilor de Crăciun. Interesant, pentru că răzbate din el preocuparea creştinească a bisericii faţă de problemele ecologice şi, implicit, economice.
Şi nu vorbim aici despre industria de lumânări, calendare bisericeşti şi cruciuliţe de toate mărimile, ci despre energie. Adică despre un domeniu pentru controlul căruia s-au dus şi se duc războaie.
Până să apară mesajul Patriarhului, ştiam doar că mai mulţi slujitori ai bisericii şi-au încuiat lăcaşurile de cult şi s-au dus să afurisească gazele de şist la Pungeşti. Am văzut cu toţii pe internet slujbele ţinute la marginea tarlalei unde Chevron vrea să exploreze. A lipsit, însă, implicarea instituţională a bisericii. Când au început protestele în Vaslui, iar preoţii s-au dovedit a fi „sufletul petrecerii”, noi, ziariştii, am încercat să aflăm poziţia oficială a Patriarhiei. Nu ni s-a răspuns, aşa că am tras singuri concluzia că reprezentanţii bisericii care au participat la proteste au făcut-o în nume personal.
Prin urmare, punctul de vedere al conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), exprimat de chiar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este binevenit. În sfârşit ne-am edificat şi noi, credincioşii. „Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul, ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu pentru noi şi pentru generaţiile viitoare”, se spune în Pastorala de Crăciun a Patriarhului Daniel. Şi ca să fie şi mai clar, Preafericitul Părinte Patriarh se întreabă retoric: „Dacă noi consumăm totul şi degradăm totul din natură (creaţie), dovedind lipsă de respect sau nerecunoştinţă faţă de Creator şi nepăsare faţă de darurile primite de la El, ce transmitem generaţiilor viitoare ? Binecuvântare sau