Venit la Chişinău pentru a-şi lansa volumul „România pe bune începe cu şcoala pe bune“, profesorul de matematică Marian Staş a dat soluţii pentru sistemul educaţional din Republica Moldova
Lector la Harvard, trainer şi specialist în leadership, Marian Staş se prezintă simplu: „un cetăţean caruia îi pasă de educaţie“. Referindu-se la condiţiile mai dure la Bacalaureat introduse în acest an de autorităţile de la Chişinău, profesorul român spune că intervenţia „chirurgicală“ făcută de ministra Maia Sandu era absolut necesară. „Reformatorul se aseamănă cu medicul care depune jurământul lui Hippocrates şi-şi asumă responsabilitatea să spună doar adevărul. Or, acesta este un act de curaj, iar toate faptele curajoase dor“, compară specialistul.
El face o paralelă cu rezultatele la BAC din România, care, de câţiva ani, sunt dezastruoase, dar sunt un filtru pentru elevii care nu învaţă. „Vara aceasta la voi s-a produs un duş rece care, ca orice îngheţ, te pocneşte peste ochi şi nu-ţi vine a crede că ţi se întâmplă. În Moldova şi elevii, şi profesorii, şi părinţii vor pierde dacă se vor amăgi unii pe alţii. Felul de viaţă pe care vreţi să-l duceţi nu e compatibil cu minţitul de sine şi cu pretinderea că asta e ceea ce vreţi să faceţi“, crede Marian Staş.
În universităţi trebuie să fie formaţi dascăli, şi nu matematicieni sau filologi cu credite de pedagogie.
Marian Staş, expert în educaţie
Specialistul în educaţie le sugerează elevilor picaţi să nu se revolte împotriva Guvernului, ci să-şi analizeze greşelile şi să-şi schimbe atitudinea faţă de probă. „Frica şi protestul lor sunt generate de faptul că nimeni dintre personajele care au trecut prin această experienţă n-a schimbat încă nicio paradigmă. Copiii trebuie să înţeleagă că nu se mai pot întoarce înapoi şi că nu vor mai putea copia cum făceau până acum“, sugerează trainerul.
„DA’ EU SU