Scris de Lavinia Ceuta - Este greu să spun: „nu, nu murături!” într-o perioadă din an în care acestea sunt prezente în tiparele noastre de alimentație, în cămările noastre, cu siguranță! Însă, pot să vă fac atenți la ce fel de murături să consumați și ce valoare nutrițională au acestea.
Ce murături alegem?
Nu vă recomand murăturile pregătite cu oțet, ele fiind extrem de acide și valoarea nutrițională este acoperită de acest impediment. Vă recomand murăturile fermentate lactic, adevărate “pansamente” pentru tubul digestiv, perfecte în hrana de peste iarnă. Indiferent dacă consumați sau nu carne (- poate nu vă vine să credeți, tot mai mulți dintre noi își reduc, pe zi ce trece, consumul de carne din dieta lor zilnică, și asta-mi pare o capacitate mare de evoluție pentru noi, pentru viitorul nostru! -), astfel, indiferent de meniu, varza murată stropită cu ulei de măsline sau ulei de dovleac este delicioasă!
Despre varza murată am învățat în pregătirea mea, că este un aliment-medicament! Da, exact ca un medicament, spre bună stare și funcționare se și comportă în organismul nostru, având foarte multe proprietăți pe care le voi prezenta, spre a ști și a înțelege de ce este foarte important consumul cât mai des de varză murată, pe perioada iernii.
1. Aportul de fermenți lactici restabilesc echilibrul florei din intestin și colon. Probioticele limitează înmulțirea bacteriilor “rele” din intestine. Extinderea ciupercii Candida albicans – de exemplu – poate fi stopată prin consumul de varză murată.
2. Varza murată poate fi administrată în locul suplimentelor cu probiotice, susținând tratamentul cu antibiotice. Persoanele care iau antibiotice trebuie să suplimenteze dieta cu probiotice. Dacă ar consuma varză murată în timpul tratamentului, efectele negative ale antibioticelor asupra tractului digestiv ar fi mult estompate.
3. Întărește sist