Am gustat multe feluri de clătite, dar cele mai bune au fost de la un târg de primăvară, unde n-am reuşit să aflu reţeta de la comerciantul care le vindea.
Aşa că m-am gândit care ar fi variantele pentru ca acele clătite să fie aşa pufoase şi gustoase. După câteva experimente am reuşit să dau naştere acestei reţete de clătite care pot fi umplute cu orice, după placul fiecăruia: ciocolată, gem, dulceaţă, cremă de brânză, carne, legume ş.a.m.d.
Apă de trandafiri pentru o aromă specială
În primă fază batem ouăle într-un castron, adaugăm apa minerală şi amestecăm cu un tel. Treptat, adăugăm făina cernută şi amestecăm cu telul încontinuu, punem şi smântâna de gătit, sarea şi apa de trandafiri şi amestecăm până obţinem o compoziţie omogenă şi cremoasă. Încingem la foc mediu tigaia teflonată pentru clătite şi adăugăm câteva linguri de ulei din cană. După ce s-a încins uleiul, vărsăm excesul în cană şi punem în tigaie din compoziţia noastră de clătite cu ajutorul unui polonic. Rotim din încheietura mâinii pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii. După circa două minute întoarcem clătita pe partea cealaltă şi o mai coacem timp de aproximativ un minut. După ce am făcut toate clătitele, le ungem cu ciocolată şi le rulăm împreună cu o feliuţă de banană tăiată pe lung în două sau în patru. Putem folosi şi carpacio de ananas (felii subţiri de ananas tăiate cu ajutorul unui feliator de mezeluri) sau putem să le umplem cu gem, dulceaţă, sote de ciuperci cu verdeţuri, carne tocată cu verdeţuri, legume sotate ş.a.m.d.
Pentru circa 10 clătite:
•făină - 250 g
•apă minerală cu arome - 400 ml (sau apă minerală simplă)
•smântână de gătit - 100 ml
•ouă - 5 buc
•apă de trandafiri - 4-5 linguri sau putem folosi esenţă de vanilie, lămâie, migdale
@