In timp ce in UE numarul oamenilor cu bacalaureat si facultate creste, la noi e pe dos. De 3 ani incoace, tot mai putini dau piept cu examenul de maturitate si inevitabil, jumatate dintre ei il rateaza.
Majoritatea tinerilor care termina scoala romaneasca nu stiu incotro s-o apuce.
"Resursa umana asa cum se naste acuma, mi-e tare teama ca vom ajunge mai ales culegatori de capsuni si stergatori de cururi prin Italia!", a declarat sociologul Gheorghe Onut, profesor universitar in cadrul Universitatii Transilvania, din Brasov.
Ce e de facut? Sa invatam mai mult, ar crede unii, sa invatam meserii, spun altii,dar sociologii ne avertizeaza ca, orice am invata, e momentul sa invatam altfel.
EXPERIENTA GERMANA
Aceasta fetita a absolvit cu brio primele 2 clase intr-una, in Germania. S-a intors acasa, la Timisoara. Acum, vrand-nevrand, mama compara cele doua sisteme de educatie.
Delia Mihailov, mama: Acolo sistemul de invatamant este, practic, individualizat.Fiecare copil primea un plan saptamanal de lucru, diferit de la caz la caz, infunctie de aptitudinile copiilor.
Cand un copil nu-si executa planul saptamanal, care ii este alcatuit, niciodata nu este vina copilului, ni s-a subliniat lucrul acesta, este vina invatatoarei.Saptamana urmatoare va alcatui un plan mai usor.
Nu se vorbea niciodata despre restul elevilor, de fata cu ceilalti elevi, nu trebuia sa fie nimeni cel mai bun din clasa. Nici fiica mea, fapt ca a trecut dinclasa intaia intr-a doua si a absolvit cei 2 ani intr-unul, spre deosebire de toticeilalti care erau din Germania, nu s-a considerat acesta un lucru wow.
La noi, concurenta e clara pentru toata lumea, inca din clasa I.
Anisia: eleva in clasa a VI-a: Cea mai buna prietena a mea, uneori imi zice, plangand cu lacrimi in