Cazurile în care oamenii îşi pierd viaţa din cauza neacordării la timp a ajutorului medical sunt tot mai frecvente. Multe localităţi din ţară nu numai că nu au un punct medical unde să se adreseze în caz de boală, dar întâmpină dificultăţi şi atunci când vine vorba de serviciile de urgenţă. Acestea nu sunt încă apte să facă faţă numărului mare de solicitări, fie că distanţa până la pacient este prea mare, fie nu sunt suficiente unităţi de transport.
Şase ambulanţe la 70 de localităţi
În raionul Sângerei, echipele de la urgenţă reuşesc cu greu să răspundă la solicitările oamenilor. Deşi s-ar părea că cele şase ambulanţe sunt multe faţă de alte raioane, unde numărul acestora este şi mai mic, cei aflaţi în dificultate sunt nevoiţi să aştepte destul timp până să li se acorde asistenţă medicală.
"Noi răspundem la chemările bolnavilor, dar atunci când toate echipele sunt plecate la alţi pacienţi, este mai greu să facem faţă", spune dispecerul de la Serviciul de Urgenţă Sângerei. Atât timp cât nu au altă soluţie, medicii de aici sunt nevoiţi să se adapteze situaţiei. "Sigur că un număr mai mare de echipe şi ambulanţe ar fi de dorit, dar dacă nu le avem, îi ajutăm pe oameni cum putem", adaugă dispecerul. Raionul Sângerei are 70 de localităţi dintre care două oraşe, 24 de comune şi 44 de sate.
"Murim cu zile"
Situaţia e şi mai gravă în sudul Moldovei. În raionul Cantemir, sunt doar trei ambulanţe, două mai vechi şi una nouă. "Noi demult nu mai chemăm ambulanţa. Mergem singuri la spital, pentru că altfel mori cu zile şi nu te mai ajută nimeni", spune Ion, un locuitor al satului Lărguţa. În multe din satele de aici drumurile nu sunt accesibile pentru mijloacele de transport, astfel încât medicii ajung cu greu la casele oamenilor. "Dacă vrei să te consulte un medic, trebuie să apelezi la cineva care are