Crăciun fără delicatese din porc pe masă nu s-a mai pomenit la români. Este o tradiție pe care şi craiovenii o respectă cu sfinţenie, însă trebuie să îşi pregătească buzunarele dacă vor ca masa festivă de Crăciun să fie bogată. Produsele sunt costisitoare pentru cine are un salariu minim pe economie, dar şi pentru bătrânii cu pensii mici.
În fiecare an, cadoul cel mai căutat de Crăciun pare să fie porcul. Craiovenii care vor să respecte tradiţiile şi să aibă masa plină de bunătăți la Sărbătorile de iarnă sunt nevoiţi să scoată din buzunar o sume consistente de bani.
Dacă nu ai porc crescut de tine, trebuie să ştii că un kilogram de carne de porc, în viu, se vinde cu zece lei. Însă craiovenii nu pot cumpăra porci din nici un târg din municipiu deoarece comercianţii nu au primit autorizaţie de vânzare.
Ieri, în Târgul Municipal Craiova am găsit de vânzare numai curcani şi găini. Înfofolit într-o geacă până la genunchi, cu o căciulă neagră de blană îndesată bine pe cap şi cu nasul roşu de frig, Constantin Pătru a venit din satul Butuci ca să vândă craiovenilor curcani „numai buni pentru masa de Crăciun“. Preţul unui curcan variază între 120 şi 150 de lei, dar, deşi omul se mai tocmeşte cu clienţii şi mai lasă din preţ, lumea nu prea cumpără: „Nu au oamenii bani, sunt săraci. Tot barosanii cu bani cumpără“. Cât despre preţul cu care vinde curcanii, bărbatul spune că este acelaşi ca anul trecut şi că mai mult cheltuie să îi crescă decât ia pe ei: „Cât îl creşti îţi mănâncă şi mama lui de preţ, dar ce să fac cu ei în curte? Cu cât iau pe ei mă duc să cumpăr şi eu ce îmi trebuie“.
„În comparaţie cu preţurile de anul trecut, produsele sunt mai scumpe acum“
Febra cumpărăturilor se întinde ca o epidemie în Piaţa Mare din oraş. Craiova este cuprinsă în întregime de agitaţia cumpărăturilor de Sărbatori. Carmangeriile sunt pline de oameni care abia