Ca si oamenii, firmele isi au propria viata. Se nasc, traiesc o bucata de vreme, apoi mor. Drept e ca nu se stie daca ajung in Raiul sau Iadul corporatiilor, dar stim ca raman in cifrele statisticienilor. De acolo le-am preluat si noi, incercand sa fotografiem situatia Romaniei fata de restul Europei. Sursa datelor o reprezinta o lucrare a Statisticii, numita "Demografia intreprinderilor" (dec. 2013), furnizata HotNews.ro. Concluzia generala este ca ne grabim sa procream companii, dar ne grabim si sa le ucidem. In fond, e conform principiului stramosesc: "Eu te-am facut, eu te omor!"
Incepand cu anul 2000, Institutul National de Statistica participa la proiectul "Business Demography", proiect condus de Eurostat, care include majoritatea Statelor Membre UE. In cadrul acestui proiect sunt produse si diseminate date despre stocurile de intreprinderi active si desfiintate, incepand cu anul 2006, intreprinderile nou create si supravietuirea intreprinderilor.
Rata de creare reprezinta numarul de intreprinderi nou create raportat la numarul total de intreprinderi active.
Sa spunem doar ca cea mai mare rata de creare a intreprinderilor se inregistreaza in Lituania (21.55%), in
Letonia (17.71%) si in Portugalia (12.08%). O scadere a ratei de creare a intreprinderilor se observa in Bulgaria de la 17.46% in anul 2009 la 11.27%. In Bulgaria, in toate domeniile de activitate, se constata cea mai mare scadere a ratei de creare a intreprinderilor fata de anul precedent.
Romania este la un nivel mediu, ceea ce aparent ar fi ok, daca.....
...rata de desfiintare, care reprezinta raportul dintre numarul intreprinderilor desfiintate si numarul de intreprinderi active, nu ar fi cam ridicata in Romania.
In anul 2008 de pilda, cea mai mare rata de desfiintare a intreprinderilor se