Producătorii de vinuri din Republica Moldova vor rata vânzări de 20 de milioane de dolari până la sfârșitul acestui an din cauza embargoului impus de Federația Rusă, a declarat luni, într-o conferință de presă, ministrul agriculturii de la Chișinău, Vasile Bumacov, informeaza Agerpres.
El a menționat că autoritățile vor continua negocierile cu partea rusă pentru a rezolva această problemă, dar că deocamdată nu s-a ajuns la un numitor comun. 'Cu părere de rău, blocajul în Federația Rusă continuă. Acest lucru creează dificultăți producătorilor vinicoli, în special celor care nu au reușit să se reorienteze pe alte piețe și care exportau masiv în Rusia. Noi vom continua negocierile. Vom continua să insistăm să clarificăm care sunt problemele pentru a reveni pe piața rusă, dar vom identifica și măsuri pentru a soluționa sectorul strategic al țării', a declarat Vasile Bumacov.
Recolta de struguri în acest an a fost de 600.000 de tone, dintre care 500.000 de tone pentru vinificație. Întreprinderile industriale au produs 160 milioane de litri de vin, dintre care în 11 luni au fost exportate 120 de milioane de litri, în valoare de 190 de milioane de dolari. Exportul a crescut cu 23%, iar principala destinație sunt câteva state din CSI, a declarat Vasile Bumacov. Este vorba în primul rând de Rusia, dar și de Ucraina, Belarus și Kazahstan. Cel mai mare consumator de vinuri moldovenești din UE este Polonia, urmată de Cehia și România.
Vasile Bumacov a declarat că cel mai important pentru producătorii moldoveni este să identifice noi destinații pentru vinurile produse, inclusiv să valorifice oportunitatea oferită de Uniunea Europeană, care a decis liberalizarea pieței sale pentru vinurile moldovenești.
Serviciul rus pentru protecția consumatorilor a sistat la 10 septembrie importul de vinuri din Republica Moldova, invocând calitatea acestora și preze