Grupul de Acţiune Locală (GAL) Vrancea Sud – Est este pe primul loc la implementarea proiectelor europene dintre cele 161 GAL-uri din România. Prin acest GAL au fost depuse 68 de proiecte de către primării, societăţi comerciale şi fermieri, însumând 1.962.421 euro. 20 de lideri locali, angajaţi ai GAL-ului, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au participat, săptămâna trecută, la „Schimbul de experiență cu GAL-uri din zona de Sud – Vest”, organizat în localitatea Rânca, din Gorj. De asemenea, au fost prezenţi preşedinţii GAL-urilor Parâng şi Poarta Almăjului.
GAL-ul Vrancea Sud-Est este un exemplu de succes și de bună practică pentru ceilalţi beneficiari ai fondurilor europene datorită modului în care a cheltuit banii acordaţi de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea mediului rural. GAL-ul înfiinţat la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, este pe primul loc între cele 161 de GAL-uri din ţară la implementarea proiectelor europene. Bilanţul a fost prezentat la seminarul organizat săptămâna trecut la Rânca unde au participat 20 de lideri locali, primari ai comunelor partenere la GAL, directorul Oficiului de Studii Pedologice Vrancea, Dorian Alecsandrescu şi directorul OJPDRP Vrancea, Gabriel Bărculescu. „Până în acest moment avem depuse și selectate un număr de 68 de proiecte însumând 1.962.421 euro accesați, rezultat care împreună cu cei peste 700.000 euro deja plătiți către beneficiari, plasează GAL Vrancea Sud – Est pe primul loc în țară din 161 GAL-uri”, a afirmat președintele GAL-ului.
Acesta a arătat că principalele dificultăţi întâmpinate în cei doi ani de implementare s-au datorat „unor permanente schimbări și adaptări ale metodologiei și procedurilor la normele impuse de Uniunea Europeană în domeniul PNDR“. Însă aceste