În ultimele luni, câteva cotidiane britanice au publicat o serie de articole virulente în care vorbesc despre un val de români şi bulgari gata să invadeze Marea Britanie. Daily Express a lansat o campanie de strângere de semnături, numită "cruciadă", cerând prelungirea restricţiilor comunitare. David Cameron a anunţat măsuri menite să limiteze accesul noilor veniţi la sistemul social britanic.
Toate cele de mai sus, la mai puţin de o lună de 1 ianuarie 2014, când Marea Britanie îşi va deschide complet piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari, în conformitate cu Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, semnat de toate ţările membre
Despre modul în care presa şi politicienii din Marea Britanie abordează chestiunea românilor, am discutat cu David Randall, cunoscut consultant de presă, autorul manualului "Jurnalistul Universal" (tradus şi în limba română la Editura Polirom, 2007). David Randall a lucrat în presă timp de 30 de ani. A fost redactor şef adjunct al ziarului The Observer şi director de ştiri la The Independent. Acum este la pensie, scrie cărţi şi ţine cursuri de jurnalism în mai multe ţări europene.
Reporter: Cu puţin timp înainte de liberalizarea pieţei muncii, românii devin "ţinta" unor atacuri venite din partea unor jurnalişti şi politicieni britanici. Care este percepţia dumneavoastră, avem de-a face într-adevăr cu o campanie de presă?
David Randall: Există într-adevăr o acţiune care priveşte câteva ziare, două - trei. Le place să-şi sperie cititorii şi o fac relativ frecvent. Ei spun că imigraţia a scăpat de sub control, că străinii vor cere ajutoare sociale (benefits) de la guvern. Au făcut-o şi o vor face întotdeauna; este doar un caz că acum, sub lupă, sunt românii şi bulgarii, care vor beneficia de libertate de mişcare şi ar putea veni aici, în Marea Britanie.
@N_P