Ministerul Sănătăţii a sesizat autorităţile după ce a primit la rândul său reclamaţii privind afacerea dintre unii angajaţi ai serviciului de Ambulanţă Bucureşti şi firmele de pompe funebre, care erau anunţaţi de aceştia înainte de a se produce un deces, în schimbul unor sume de 500-600 de lei.
Drept urmare, în această dimineaţă, au avut loc şaptesprezece percheziţii domiciliare în Bucureşti care au vizat angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov (SABIF) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne,, bănuiţi că ar fi luat mită de la patroni ai firmelor de pompe funebre pentru a fi anunţaţi primii în cazul unor decese.
„În ultimele luni am fost sesizați și de colegi de la SMURD, care ajungeau la caz și se trezeau că firma de pompe funebre fie că a dat telefon familiei, fie că angajații firmei apăreau după echipa de urgență și își ofereau serviciile”, a declarat, la un post de televiziune, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat.
Acesta a mai precizat că datele proveneau de la angajaţi de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, Serviciul de Ambulanţă Bucureşi - Ilfov (SABI) şi poliţişti, iar aceştia primeau în schimb sume între 500 şi 600 de lei.
În cursul lunii decembrie 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale faţă de 26 persoane sub aspectul săvârşirii, după caz, a infracţiunilor de luare de mit, dare de mită, primire de foloase necuvenite şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţi, arată comunicatul Ministerului Public.
"Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov (SABI