Încrederea analiştilor financiari în contextul economic actual şi în perspectivele acestuia de îmbunătăţire până la finalul lui 2014 a scăzut semnificativ în luna noiembrie a acestui an, pe fondul discuţiilor generate pentru stabilirea bugetului de către guvernanţi şi neîndeplinirea unor obiective economice asumate de aceştia în decursul anului.
Astfel, indicatorul de încredere macroeconomică realizat lunar de asociaţia CFA România începând cu primăvara anului 2011 a scăzut luna trecută cu 8 puncte, până la o valoare de 48,2 puncte.
„Sondajul nu reflectă cele mai recente derapaje la nivel de politici economice interne precum modificările Codului fiscal, dar reflectă discuţiile din perioada stabilirii bugetului pentru anul viitor, corelat cu multe alte promisiuni economice care nu s-au îndeplinit. Totuşi, indicatorul rămâne la un nivel ridicat pentru că există speranţa că vor exista îmbunătăţiri economice, date fiind condiţiile externe favorabile care se păstrează“, spune Dragoş Cabat, membru al consiliului de administraţie din cadrul CFA România.
Indicele de încredere macroeconomică CFA România evaluează previziunile analiştilor financiari cu privire la starea actuală a economiei, dar şi perspectivele pentru următoarele 12 luni pe o scală de la 0 la 100 de puncte (ceea ce înseamnă încredere minimă, respectiv încredere maximă). Astfel, pentru următorul an, 42% dintre analişti cred în îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice globale.
Majoritatea analiştilor (aproape 70%) se aşteaptă însă ca inflaţia să crească în următoarele 12 luni, deşi nivelul tot mai mic al acesteia din ultimele luni a generat în octombrie cel mai ridicat indicator (55,8) de la a treia ediţie a sondajului (iulie 2011).
De altfel, chiar şi alţi indicatori economici au arătat că în ultimele luni România a intrat pe o pantă ascen