Painea calda pe care o cumparam din hipermarketuri si supermarketuri nu are legatura cu prospetimea. Aceasta este facuta din aluat congelat din import, ce contine emulgatori care ne pot afecta sanatatea, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Romania a devenit importator de paine. 14% din sortimentele de paine pe care le cumparam din supermarketuri si hipermarketuri provin din tari ale Uniunii Europene si 2%, din state din afara UE, scrie ziarulring.ro.
"Este vorba despre cantitati destul de importante de paine refrigerata care vin din strainatate. Aluatul vine congelat si este bagat la cuptor. Patronii de hipermarketuri iau de la mama lor de acasa foarte multe produse pentru ca sunt mai nationalisti decat noi si noi ne uitam ca scrie in engleza sau in germana si cadem pe spate. Este foarte adevarat ca vanzarile de paine din afara sunt in crestere. Vedeti si cu sortimentul toast care vine din strainatate. Painea toast ar trebui sa aiba o durata de valabilitate de 30 de zile, maximum 60 de zile, dar pe piata gasim paine din import cu durata de valabilitate sase luni. Cat de naturala este painea aia? Ai nostri nu baga conservanti, dar cu putin alcool omoara bacteriile", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie si Produse Fainoase - Rompan.
Prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca orice aliment congelat care nu este transportat in cadrul unui lant de frig continuu devine un aliment periculos. "Noi nu stim de unde vine el, nu cunoastem trasabilitatea lantului de frig ca sa ne dam seama daca acel aluat a suferit decongelari si recongelari. In plus, aluatul congelat nu se poate face decat cu niste aditivi alimentari speciali, cu niste E-uri care se cheama emulgatori, cu stearoil lactilat de sodiu. Noi si-asa mancam foarte mult sodiu (sa