Poliţia judiciară din Franţa trage semnalul de alarmă, publicând un raport inedit despre crima organizată în anii 2012-2013. Se confirmă prezenţa tot mai mare a grupurilor formate în cartierele sensibile ale oraşelor franceze, dar şi o masivă venire de răufăcători din Europa de est, în particular din România. Raportul a fost publicat în exclusivitate de Le Monde.
"Oficial, nu există mafii în Franţa. Organizaţii criminale sunt însă şi încă foarte multe", notează raportul serviciilor Poliţiei judiciare franceze, publicat de Le Monde. "Aceste grupuri sunt capabile să sfideze statul, să-l corupă sau să i se substituie parţial", se mai poate citi în acest document de 140 de pagini.
Raportul schiţează profilul complet al fenomenului criminalităţii în Hexagon, un fenomen în creştere exponenţială în perioada 2012-2013. Nicio regiune a Franţei nu scapă de bandiţi, dar zona Capitalei franceze, cea mediteraneană şi insula Corsica rămân cele mai criminogene.
În Paris şi periferia Capitalei se ilustrează traficul cu stupefiante, în timp ce sudul Franţei este marcat de reglările de conturi. În primul caz sunt implicate grupurile formate din persoane venite din cartierele sensibile, în al doilea caz e vorba mai degrabă de bandiţi aşa-zişi "tradiţionali".
Grupările străine
În acest peisaj criminal deja destul de stufos se înscriu tot mai mult şi grupări străine. Organizaţiilor africane şi asiatice implantate de multă vreme li se adaugă acum cele venite din Balcani, Europa de est şi Caucaz. Piaţa armelor este de exemplu practic în exclusivitate controlată de oameni veniţi din fosta Iugoslavie. Grupurile albanofone se ocupă cu predilecţie de traficul cu heroină turcească sau cocaină sud-americană.
În fine, organizaţiile rusofone, ierarhizate după un model piramidal foarte precis se ocupă de spălarea de bani murdari, investind în part