Visând la Eminescu, dar vieţuind sub semnul lui Caragiale (din păcate necitindu-l pe niciunul), locatarii spaţiului mioritic nici nu bănuiesc ce mult li se potriveşte o vorbă de-a lui Lucian Blaga: "Şi tot ce-i neînţeles se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari...".
Poate asocierea pare inadecvată, dar aşa stă treaba, zic eu, şi cu atitudinea faţă de treburile Cetăţii, inclusiv în arzătoarea chestiune a zilei, cea cu gazele de şist. Cu cât e confuzia mai mare, cu atât ni se întăresc convingerile.
Zilele trecute, speriaţi că o firmă din Canada le va tulbura apele (cele geotermale, din care se fură la greu şi la vedere fără să protesteze nimeni), aleşii din Sânmartin au hotărât un referendum care să stabilească dacă alegătorii sunt sau nu de acord. Nu doar cu extracţia gazelor de şist, ci cu a oricărui alt produs petrolier, ţiţei sau gaze naturale. O continuare previzibilă dacă avem în vedere că masele şi-au format deja o opinie (ori le-a fost imprimată una) şi deja au participat la mai multe proteste. Asta deşi s-ar putea ca firma să nici nu plănuiască să foreze sub ori în vecinătatea Băilor, în ciuda denumirii tâmpit atribuite perimetrului "EX-3 Băile Felix", întins pe o mie de kilometri pătraţi.
Tot logic, prefectul Claudiu Pop a anunţat că va ataca în justiţie Hotărârea Consiliului Local, ca referendumul să nu aibă loc. Atâta i-a trebuit, că a şi fost luat la ţintă: ba că-i fiul tatălui său (contestă cineva acest lucru?), ba că şi-a cumpărat funcţia cu bani grei (bineînţeles, furaţi de la gura poporului, chit că nici tatăl său şi nici el, înainte, n-au avut vreodată funcţii publice care să le permită aşa ceva), ba că face blat cu... Guvernul.
Deşi le plac tot felul de ziceri despre lege ("Unde-i lege nu-i tocmeală", "Fiat Justitia pereat mundus"), criticii prefectului omit însă taman motivul acţiunii acestuia: e obligat de lege! Iar aceasta s