Unul din principalele locuri de pelerinaj ale Europei se găsește la noi în zonă, nu departe de Timișoara sau Arad. Este vorba de Basilica Maria Radna, loc unde minunile sunt la ordinea zilei, și unde nu există credincios ajuns să nu-și găsească rezolvare pentru problemele sale. Basilica de la Maria-Radna a fost şi este un reper pentru credincioşii din Dieceza de Timişoara, dar şi pentru întreaga euroregiune. Unul dintre numeroasele sale “bijuterii” și mistere totodată de care se vorbește este o pictură salvată miraculos de la atacul otomanilor, ce continuă să perpetueze minuni.
Istoria locului unde de mai bine de 300 de ani se sărbătorește nașterea Sfintei Fecioare Maria, începe în 1668, când bătrânul Georg Vriconosa donează capelei fraţilor franciscani din Radna o icoană tipărită pe hârtie în atelierul meşterului tipograf Remondini din Bassano del Grappa, în Italia. Această icoană a Maicii Domnului e tot ce s-a păstrat din vechea biserică franciscană distrusă în urma atacurilor trupelor otomane, din 1695. În 1770, icoana miraculoasă primește, de la Viena, marea ramă din argint, opera meşterului aurar oficial al curţii imperiale, Josef Moser. Oamenii vorbeau deja de minunile pe care le făcea icoana imprimată.
Vindecările miraculoase continuă și azi. Drept mulțumire, cei care s-au vindecat în urma rugăciunilor, au lăsat în urmă o veritabilă expoziție de picturi și fotografii. Astfel, basilica Maria Radna este a doua biserică din Europa unde există o asemenea expoziție. Zilnic, aici ajung aproximativ 200 de vizitatori, dar reprezentanții bazilicii se așteaptă ca numărul turiștilor să crească după reabilitare.
Icoana pe hârtie care nu a ars la incendiu, considerată făcătoare de minuni și azi
47 de milioane de lei. Atât a costat renovarea celui mai mare şi mai cunoscut loc de pelerinaj al catolicilor din vestul României. Vastul complex mănăstire