După ce Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută o serie de modificări la Codul penal, ministerul Justiţiei continuă să evite să se pronunţe asupra acestora, invocând aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale. Deşi evaziv, în puncte de vedere, ministrul Justiţei, Robert Cazanciuc, a susţinut că este nevoie de o comunicare mai bună între comisia juridică şi minister pe astfel de iniţiative legislative.
"E nevoie de un dialog mai apropiat în viitorul apropiat. Acum e o realitate, CCR se va pronunţa după 15 ianuarie şi nu vom mai putea vorbi de modificări pentru că de la 1 februarie 2014 intră în vigoare noul Cod penal. Rămân fără obiect discuţiile pe lucruri concrete aşa cum au fost ele recent aprobate, urmează să discutăm mult mai aproape cu membrii comisiei juridice atunci când apar iniţiative parlamentare", a declarat Cazanciuc, după discuţia cu membrii comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
Întrebat care este punctul de vedere al Ministerului pe modificările făcute săptămâna trecută, Cazanciuc a refuzat să se exprime, cel puţin până când CCR va da o decizie.
"Nu aş vrea să discutăm chestiuni concrete, texte de lege, până nu se pronunţă CCR. Avem obligaţia de rezervă de a comenta în spaţiul public lucruri foarte clare până nu verificăm cu mare atenţie mai ales raţiunea unor texte. Cu toată buna credinţă, riscăm să greşim. Faptul că a fost o lipsă de comunicare în spaţiul public deja toată lumea e de acord cu acest lucru", a mai spus acesta.
Cu toate acestea, ministrul Justiţiei a afirmat faptul că neînţelegerea unor raţiuni din spatele unor astfel de modificări poate duce la greşeli.
"Necorelarea unor texte poate duce la greşeli în aplicare. Nu e vorba de a mă convinge sau nu, Parlamentul decide în final", a mai spus el.
Referitor la legea amnistiei şi graţierii, pe care MJ a dat anterior un aviz negativ, Cazanciuc